Russische volksmuziek is een onderdeel van de Russische folklore en dateert, voor zover bekend, uit het midden van het eerste millennium.
Slavische stammen, bekend om hun liefde voor muziek, vestigden zich in de 10e eeuw in Kievan Rus, de eerste staat van wat nu het moderne Rusland is en kenden muziek in vele talen, waaronder Slavische, maar ook Turks.
De Russische volksliederen variëren, afhankelijk van de regio, van stijl. Een aspect dat ze allemaal gemeen hebben is, dat zij verhalen over het dagelijkse leven op het platteland en in de steden.
Het kan gaan over de (agrarische) werkzaamheden tijdens de verschillende seizoenen, over de natuur en de leefomgeving, over het dagelijkse leven in de gezinnen en dorpsgemeenschappen, zoals geboorte, overlijden en huwelijk. Maar ook liefdesliedjes zoals het overbekende "Kalinka"
Natuurlijk zijn er vele liederen, vooral ballades, over bekende en heldhaftige personen, over familieleden die ten strijde trokken. De Russische geschiedenis wordt gekenmerkt door de vele oorlogen die gevoerd zijn.
De Russische folklore en volksmuziek is, anders dan bij ons in West Europa, veel meer verweven met de samenleving. Wat de westerse toehoorder veelal aanspreekt, is het romantische beeld van het oude Rusland: melancholie, vaderlandsliefde, heldendaden uit het verleden.
In het repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe is een keur aan dergelijke liederen opgenomen, die tijdens de concerten met verve en met respect voor de achtergronden worden vertolkt.