Geschiedenis

Het Byzantijnskoor Drenthe ontstond in 2003 nadat een aantal zangers uit diverse plaatsen in Drenthe een gezamenlijke reis door Rusland en andere Oost-Europese landen maakten en aldaar getroffen werden door de warme en kenmerkende klankkleur van de byzantijnse muziek.

Teruggekomen in Nederland werd de haalbaarheid onderzocht van de oprichting van een regionaal Byzantijns koor.

Nadat ruim honderd mannen hadden gereageerd op een advertentie in de media werd het koor, na de nodige stemtesten, uiteindelijk samengesteld uit circa 50 mannen. Enkele hiervan zijn nog steeds lid.

Het koor staat inmiddels bekend om haar bovengemiddelde zangkwaliteit en streeft nog voortdurend naar verbetering, zowel in muzikaliteit, presentatie, als in kennis en uitspraak van de Russische taal. Zij wordt hierin professioneel geleid door de dirigente Julia Zaytseva

 

Missie 

De ambitie van het koor komt onder andere tot uitdrukking in de elementen van het logo van het koor:

Het wapen van Drenthe, met ruimhartige toestemming van het provinciehuis.

Het banier, symbolisch voor de groene kwaliteit van Drenthe, met daarin een byzantijns kruis dat de vier windstreken weergeeft.

De icoon van de Moeder Gods van Vladimir, een van de belangrijkste iconen uit de (Russisch) orthodoxe kerk.

De lans staat voor het voortdurende streven van het koor om de kwaliteit te verbeteren.                                 

Als zangvereniging is een prettige onderlinge verstandhouding erg belangrijk. Hiertoe wordt, behalve aan een goede sfeer tijdens de wekelijkse repetities, ook met enige regelmaat aan activiteiten daarbuiten aandacht gegeven. 

 

Het koor wil naar haar omgeving uitstralen dat behalve de eigen cultuur ook de medemens in andere culturen waardevol is. Het koor wil daarom graag door middel van haar muziek de verbondenheid met andere culturen uitdragen en versterken.

 

Vacatures

Het koor nodigt (mannelijke) zangers, die ook enthousiast zijn over de kenmerkende muziek en hieraan willen bijdragen, van harte uit om contact op te nemen met de secretaris voor meer informatie.